Hergebruik is leuk!

Zet mij in de kringloopwinkel en je hebt geen kind meer aan me. Ik kan er uren ronddwalen op zoek naar interessante items. Intussen is mijn brein meteen bezig om te bedenken wat ik er mee zou kunnen doen. Ik ben verliefd op hergebruik. (Oh en op m’n man natuurlijk het meest, voor alle duidelijkheid 😉)

Wat er zo leuk is aan hergebruik? Dat ga ik je vertellen natuurlijk. Maar laten we eerst een vraag. Want waar moet je aan denken bij hergebruik?

Wanneer is het hergebruik?

Je leest het steeds vaker. De adviezen over hergebruik. Dingen niet weggooien maar opnieuw gebruiken. Minder kopen, minder afval produceren. Klinkt misschien wat saai en stoffig en braaf. Maar is het zeker niet!

Hergebruik is eigenlijk een heel breed begrip. Er zijn meerdere mogelijkheden te bedenken om dingen opnieuw te gebruiken. Je kunt een bestaand product, bijvoorbeeld een meubelstuk, een make-over geven. Nieuw kleurtje, nieuwe bekleding, noem maar op. Daarnaast kun je van bestaande materialen nieuwe dingen maken. Is je leren bank compleet doorgezakt maar is het leer nog goed? Dat zou nog best een leuke tas kunnen worden. Of een setje stoere deurstoppers… Tot slot is er de optie om te recyclen naar nieuwe grondstof. Bijvoorbeeld textiel met scheuren of gaten, dat verwerkt wordt tot nieuwe vezels. Waar dan weer nieuw textiel van gemaakt kan worden. 

Mogelijkheden genoeg dus. Ook als je het wat kleiner wilt houden kun je al heel wat aan hergebruik doen. In die lege eierdoos kun je de plantjes voor je moestuin laten kiemen. Met lege wc-rolletjes kun je de kinderen laten knutselen. De plastic emmertjes van de yoghurt (die grotere van 1 liter) of de glazen potjes van de jam zijn perfect om van alles aan kleine rommeltjes in op te ruimen. En zo is er nog veel meer te verzinnen.

Wil je wat inspiratie opdoen? Check dan de afleveringen van Happy Hergebruik hier op de website. Er komen er binnenkort nog meer!

Bijzettafeltje Metallic in zwart met zilverkleurige bliksemschicht print

Waarom hergebruik?

De belangrijkste reden heb ik al even genoemd. Minder kopen, minder afval produceren. Voor alles wat we kopen is grondstof nodig. Of het nu gaat om hout voor je meubels, aardolie voor het maken van plastic items of katoen voor textiel. En in het productieproces kan bijvoorbeeld ook nog brandstof of water nodig zijn om het product te maken.

Dus alles wat we niet kopen, hoeft ook niet gemaakt te worden. Scheelt een boel grondstof, productiestoffen en in veel gevallen ook nog vervuiling door uitstoot van gassen of het lozen van afvalwater. Tegelijkertijd geldt ook: als we dingen hergebruiken, dan hoeven we ze nog niet weg te gooien. We produceren dan minder afval, en dat is goed. Want nog heel vaak wordt afval verbrand of het komt ergens in het buitenland op een berg terecht (denk aan kleding of elektronische apparaten).  

Het is dus super nuttig om je spullen zo lang mogelijk te gebruiken voordat je ze weggooit. Is het iets wat je zelf wilt houden maar vind je de kleur niet meer zo leuk? Dan kun je het (laten) opknappen zodat het een nieuw uiterlijk krijgt waar je wel weer blij van wordt. Dat kastje van oma dat met een nieuw kleurtje wél bij je interieur past. Of die stoel die zo lekker zit, en met een nieuw stofje weer jaren mee kan. Zo leuk! Maar daar kom ik zo op.

Wat als ik het echt niet meer nodig heb?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je bepaalde spullen niet meer gebruikt. Omdat je huis te klein wordt voor al die leuke meubels. Omdat je kleren te klein of te groot geworden zijn. Omdat je stopt met je hobby en je gereedschap niet meer nodig hebt. Of omdat de kinderen al groot zijn en het speelgoed op zolder ligt te verstoffen.

Als jij het niet meer kunt gebruiken maar het is nog goed, dan zou het zonde zijn om het weg te gooien. En dat hoeft ook niet! Want er zijn veel andere mogelijkheden. Misschien kun je het weggeven aan iemand in je omgeving die het nodig heeft. Of je kunt het verkopen via internet en met de opbrengst iets leuks gaan doen.

Zie je dat niet zitten, denk dan eens aan de kringloopwinkel. Die zorgt er niet alleen voor dat jouw spullen een nieuw huis krijgen, maar helpt ook mensen aan het werk die (tijdelijk) niet op de arbeidsmarkt terecht kunnen. En als je het niet zelf kunt brengen is er vaak een mogelijkheid dat ze het bij je komen ophalen. Vraag er eens naar bij jouw lokale kringloopwinkel. In de meeste gevallen kun je die op internet snel vinden.

Je ziet… zelf als jij het niet meer nodig hebt kan het nog op veel manieren hergebruikt worden.

En wat is er nou zo leuk aan hergebruik Yvon?

Dat het nuttig is, dat wisten we al. Maar waarom is het zo leuk om te doen? Nou gewoon: je wordt er hartstikke creatief van! Of je nou handig bent met zelf dingen maken of totaal niet, dat maakt eigenlijk niet uit. Want er zijn zoveel mogelijkheden… En het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Ook met kleine ideetjes kun je al heel veel bereiken. En doet je eigen creativiteit het even niet, kijk dan eens op internet, want daar zijn bakken vol met inspiratie te vinden.

Voor mij is het een soort van automatisme. Want eigenlijk heb ik dat altijd al gedaan. Komt denk ik omdat ik altijd al creatief bezig ben geweest. Dat zit in m’n bloed. Ik maakte altijd al knutselwerkjes van de materialen die ik in huis kon vinden. Een mini wiegje maken met van die oude houten wasknijpers (aan elkaar gelijmd). Een luchtballon maken als sinterklaas surprise. Van een plastic saladebakje, plantenstokjes (om de ballon vast te houden) en knikkers in de ‘zandzakjes’ om ze te verzwaren. Een paar kleine voorbeeldjes van hoe mijn brein werkt.

Die creativiteit, dat is een leuke uitdaging en ook iets waar ik blij van word. Lekker nieuwe dingen bedenken. En dan genieten van het resultaat. Dat is ook waarom ik met Mooi Hergebruikt begonnen ben. Niet alleen omdat het nuttig is (minder afval), maar omdat ik het zo verschrikkelijk leuk vind om al die spullen een nieuw uiterlijk en een nieuw leven te geven.

En ook omdat ieder item z’n eigen verhaal met zich meebrengt. Dingen die al een heel leven achter zich hebben. En misschien wel bijzondere dingen hebben meegemaakt. Zoals een oude werkbank waarbij je aan de krassen en blutsen kunt zien dat ie intensief gebruikt is. Ik zie dat dan voor me, hoe iemand (een timmerman?) druk aan het werk is geweest om iets moois te maken. En blij was met die werkbank waardoor het werk zoveel makkelijker werd.

En door zo’n item opnieuw te gebruiken voeg jij zelf een stukje toe aan dat verhaal. Door de manier waarop je die werkbank met veel liefde zelf gebruikt. Of doorgeeft aan je kinderen. In hoe je jouw favoriete stoel een nieuw uiterlijk geeft. Door de inspiratie die je gebruikt hebt om jouw nieuwe ontwerp te maken.

Een nieuw leven. Een nieuw verhaal. En Mooi Hergebruikt! 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten wat ik zoal maak? Neem een kijkje in de webshop. Misschien zit er wel iets voor jou tussen! Heb je gevonden wat je zocht? Bestel dan snel. Alle items zijn uniek, dus weg is weg. En heb je andere wensen, neem dan even contact op. Want ik denk graag met je mee over nieuwe mogelijkheden. Zodat jij iets kunt laten maken wat helemaal bij jou past. 

Winkelwagen